czwartek, 5 stycznia 2012

Zamówione przed chwila na allegro

Zamówiłam na spróbowanie, 1kg Ksylitolu. Ciekawa jestem co to i jak to. Poczytałam trochę na jego temat. No zobaczymy :) Raz na ruski rok jakieś ciasto się zrobi czy inny deser - więc będzie coś zdrowszego od białego cukru. Tani on nie był, ale próbuje :)

Ksylitol jest naturalnym słodzikiem o barwie, konsystencji i smaku cukru, ale działającym na organizm z zupełnie odwrotnym skutkiem. Jest tzw. alkoholem cukrowym, uzyskiwanym najczęściej z drzewa brzozy. W jego cząsteczce jest 5 atomów węgla. W przeciwieństwie do cukrów sześcio- i dwunastowęglowych takich jak: glukoza, fruktoza, sacharoza i laktoza nie fermentuje w przewodzie pokarmowym.

Ksylitol jest bardzo wskazany dla osób pragnących odchudzać się – dostarcza organizmowi o 40% mniej kalorii niż cukier. Zalecany jest dla osób zagrożonych i dotkniętych osteoporozą, gdyż ułatwia mineralizację (zwiększa przyswajanie wapnia), przywracając w ten sposób właściwą konsystencję kości. Dzięki antybakteryjnemu działaniu podnosi odporność organizmu. Stosowanie ksylitolowego aerozolu do nosa ma zdolność zatrzymywania rozwoju bakterii powodujących zapalenie ucha środkowego oraz zmniejsza występowanie alergii, astmy i infekcji zatok. Ksylitol jest skutecznym środkiem przeciwko szkodliwym bakteriom jelit - np. Helicobacter pylori, której przypisuje się m. in. owrzodzenie żołądka. Ogranicza rozwój pleśni i drożdżaków - np. Candida albicans - w przewodzie pokarmowym. Zmniejsza też łaknienie cukru. Wieloletnie badania potwierdzają, że ksylitol jest najlepszym zamiennikiem cukru dla zębów.

Potrafi likwidować drobne ubytki próchnicze oraz zapalenie dziąseł i ozębnejpoprzez przywracanie właściwego pH śliny (dlatego przed przełknięciem zalecane jest przepłukiwanie rozpuszczonym w ślinie ksylitolem jamy ustnej - nawet już po umyciu zębów). Używanie ksylitolu redukuje stopień psucia się zębów zarówno dla grupy o wysokim ryzyku (znaczny stopień uszkodzenia uzębienia) jak i niskim (brak oznak próchnicy i wysoka dbałość o zęby). Przywracając właściwy odczyn pH w ustach ksylitol zastępuje odświeżacze oddechu.

Ksylitol to również ciekawa alternatywa dla sportowców jest bowiem stosowany jako źródło energii dla osób po przebytym wysiłku. Podczas gdy glukoza jest trudno przyswajalna, ksylitol pomaga w poprawianiu ogólnej kondycji metabolicznej.Zatrzymuje spadek masy mięśniowej, poprzez silny efekt kataboliczny, jak również poprzez spalanie tłuszczów oraz pomaga stabilizować poziomy insuliny i cukru we krwi. U stosujących dietę ksylitol pozwala na łatwą kontrolę wagi ciała. Spowalnia opróżnianie żołądka, co wzmacnia poczucie sytości, w ten sposób redukuje ogólne spożycie pokarmów.

Ksylitol jest powoli przetwarzany w organizmie z minimalnym udziałem insuliny, wskutek czego posiada ponad 14 x  niższy indeks glikemiczny od glukozy i dziewięciokrotnie niższy od cukru rafinowanego (sacharozy). Dzięki temu jest bardzo bezpieczny dla diabetyków. Utrzymując niski poziom insuliny, przeciwdziała procesom przedwczesnego starzenia.


Ksylitol jest więc alternatywą cukru dla:
  • cukrzyków
  • chorych na grzybicę
  • dbających o zęby i dziąsła
  • „puszystych”
  • chorych na osteoporozę, mukowiscydozę i choroby laryngologiczne
  • sportowców
  • dbających o linię
  • osób mających problem z nieświeżym oddechem

W jaki sposób można stosować ksylitol?

Dokładnie w taki sam sposób jak zwykły cukier. Zakres temperatur w jakich można stosować ksylitol jest szeroki- gotowanie, pieczenie, mrożenie. Tak więc używając ksylitolu możemy piec ciasta, ciasteczka, robić desery, lody itp.

Możemy posłodzić dziecku herbatę będąc spokojnym o jego ząbki. Jeżeli uwielbiamy słodką kawę a jesteśmy na diecie ksylitol jest idealnym rozwiązaniem.

Ksylitol jest niezastąpiony dla tych, którzy są na diecie bezcukrowej!!!

5 komentarzy:

  1. Kochane dziewczyny!
    Czytam Was regularnie, dokształcam się w dziedzinie zdrowia i gotowania (dzięki za wszystkie świetne przepisy i bardzo ciekawe artykuły), jednak nie nadążam z komentowaniem wszystkich postów :> Myślami jestem z Wami cały czas, kibicuję Wam bardzo i przesyłam moc uścisków :*

    OdpowiedzUsuń
  2. Nooo i doczlapalam z wizazu ;) Faktycznie, strasznie duzo tych wpisow sie u Was pojawia, ale mam nadzieje, ze Wam tam czestotliwosc nie przejdzie - mi to pasuje! :D

    W temat ksylitolu jestem wtajemniczona za sprawa swojej mamy, ktora jest jest wielka fanka. Uzywa go praktycznie do wszystkiego i kupuje od dawnaaa. Ja sie jakos w ksylitolu nie zakochalam - cena i smak... inny, no ale sama zobaczysz i sobie wyrobisz opinie ;)

    Oprocz ksylitolu probowalam tez stevii, ale niestety nie okazala sie takim cudem, jakim miala byc. Buteleczka stoi u mnie na szafce i raczej rzadko po nia siegam -> http://www.sklep.znaturyzdrowie.pl/stevia-naturalna-slodycz-c-10.html

    No to czekam na kolejny wpis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Martusia:
    Fajnie, że jesteś... a że nie nadążasz, to rozumie. I praca, i mąż, i maleństwo pod serduszkiem, które na pewno powoduje, że i spać się chce bardziej, przynajmniej u mnie tak było.

    TheWanisia:
    Dziękuje, że jesteś, zapraszamy z Kają częściej. Wpisów jest dość sporo. Ale to się niebawem zmieni. Od poniedziałku wracam do pracy, będzie mnie mniej :) Ale będę. Dziękuje za wpis o zamiennikach cukru. Sama jestem bardzo ciekawa jak już produkt do mnie przyjdzie :) bądź.. zapraszamy

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja też właśnie szukam alternatywy dla cukru :) bo przeszłam na dietę niskocukrową, ale mam jeszcze spory problem z herbatą - nie cierpię gorzkiej.

    To daj później znać jak ten ksylitol się sprawdził, czy bardzo się różni w smaku od cukru... :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak tylko przyjdzie, jak tylko wypróbuje to dam znać. Choć u mnie to tylko w wypiekach będzie jak coś, bo ja nic nie slodzę. Nienawidzę słodkich herbat czy kawy... Dam znać na pewno :)

    OdpowiedzUsuń