wtorek, 10 stycznia 2012

Gotowanie na ekranie

Znów dwa genialne, bo proste, tanie, smaczne i zdrowe przepisy
Pierwszy z programu TVN "Rewolucja na talerzu"
A drugi mój ulubiony z Polsatowskiego "Jem i chudnę"

Papryka faszerowana mięsem, natką pietruszki i płatkami owsianymi.

Składniki

  • Pęczek natki pietruszki
  • ½ średniego pora
  • Sól, pieprz, zioła do smaku
  • Puszka pomidorów w kawałkach
  • 200g papryka czerwona (1 średniej wielkości albo 2 małe)
  • 30g płatki owsiane (3 czubate łyżki stołowe )
  • 100g mięsa indyczego mielonego

Przygotowanie

Sos: Potrzebna będzie puszka pomidorów najlepiej w kawałkach, zawartość puszki wylewamy do garnka, dodajemy szczyptę suszonej bazylii. Dusimy około 10-15 minut. Kaloryczność (400 ml - 2 małe szklanki ) takiego sosu to tylko 80 kcal.

Paprykę umyć i wyjąć gniazdo nasienne. Następnie podsmażyć mięso mielone indycze na patelni teflonowej bez tłuszczu (około 5 minut ), odrobinę posolić. Do podsmażonego mięsa dodać pokrojonego drobno pora, chwilkę poddusić (5 minut ), dodać posiekaną natkę pietruszki (część zostawić do dekoracji ) i płatki owsiane. Powstałym farszem nadziać paprykę. Paprykę z farszem umieścić w garnku (dolać pół szklanki wody) do wody możemy dodać nieco curry (1 łyżeczkę od herbaty ). Na paprykę wylewamy przygotowany sos, całość przykrywamy. Paprykę dusimy około 30-40 minut do miękkości. 1 porcja to około 295 kcal , idealna na obiad.

Paprykę można też wypełnić farszem z pieczarek i cukinii. Polecamy też paprykę z kaszą gryczaną, kapustą kiszoną i kawałkami szynki. Paprykę można wypełnić kawałkami papryki w innym kolorze z serem feta.


Moim zdaniem doskonały pomysł na szybki obiad. Można wyczyścić lodówkę i nafaszerować paprykę tym, na co macie w danej chwili ochotę. Zamiast płatków doskonale sprawdzi się brązowy ryż, albo kasze : jaglana, orkiszowa, gryczana. Można również wymienić je na otręby. Doskonała do środka będzie wędlina, albo mozarella light. Do doskonały sposób by w daniu przemycić trochę zieleniny pod postacią natki, koperku, bazylii, itp.

Drugi przepis - na słodkie śniadanie to :


Placuszki z gruszki z twarożkiem waniliowym

Na placki:

2 twarde gruszki
3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej (dalam orkiszową)
1 małe jajko
1łyżka soku z cytryny
szczypta cynamonu
sól
olej rzepakowy do smażenia

Na twarożek:

250g twarożku homogenizowanego 0 % tłuszczu
1 laska wanilii
1 łyżeczka miodu

Gruszki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Gruszki powinny być twarde. Jeżeli będą zbyt soczyste, ciasto będzie zbyt rzadkie i placki będą się rozpadać. Dodać mąkę, jajko, cynamon, sok z cytryny i szczyptę soli.
Dobrze wymieszać. Uformować małe placuszki. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i smażyć placuszki aż nabiorą złocistego koloru. Podawać z serkiem wymieszanym z miąższem wanilii i łyżeczką miodu.





Przepis godny polecenia. Ponieważ zabrakło placków postanowiłam dorobić jeszcze kilka i zamieniłam gruszki na jabłka, jak dla mnie twarde gruszki są lepszym pomysłem na wykorzystanie ich w tym przepisie.
Następnym razem również zamiast drogiej laski wanilii (8 zł) kupię waniliowy jogurt odtłuszczony, albo dodam kilka kropel aromatu.

2 komentarze:

  1. To jest coś co na pewno zrobię na czwartek do pracy... rewelacja! Jestem zachwycona i mowa tutaj o placuszkach gruszkowych. Niech tylko jutro dopadnę gruszki. Ja pewnie zjem sobie ze zwykłym serkiem waniliowym, bo taki mam w domu... mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. no tylko koniecznie twarde :) wyszły pyszne. Na tyle że dorabialiśmy z mężem dodatkową porcję :0

    OdpowiedzUsuń