wtorek, 3 stycznia 2012

Kulinarnie...

Gyros obiadowy w wersji light
1 pierś z kurczaka
1/4 duże kapusty pekińskiej
pół czerwonej cebuli
1/4 żółtej papryki
koperek świeży
przyprawa gyros
odrobina mozarelli

Sos:
3 łyżki jogurtu naturalnego
1/2 łyżki musztardy sarepskiej
1/2 łyżki keczupu łagodnego

Pierś przesmażamy na patelni bez tłuszczu z przyprawą gyros. W międzyczasie kapustę drobno kroimy, układamy na talerzu. Ją polewamy sosem z w/w składników. W piórka kroimy cebulę czerwoną, a w kostkę paprykę, wszystko układamy na sosie. Na to przestudzony kurczak, posypujemy wszystko koperkiem i startą mozarellą :)


Jaglanka cynamonowo-jabłkowa
miseczka kaszy jaglanej
2 średniej wielkości jabłka
cynamon 
 
Jabłka trzemy na tarce o dużych oczkach, wrzucamy na patelnię, chwilę smażymy i podlewamy wodą, dodajemy cynamonu. Następnie wrzucamy do tego kaszę, chwilę dusimy - do odparowania wody.

Zielona herbata z imbirem i cytrusami
2 kopiaste łyżeczki liściastej zielonej herbaty
plasterek 3-4cm świeżego imbiru
pół pomarańczy
pół cytryny
0,75 litra wody
opcjonalnie trochę miodu

Imbir ścieram na tarce, oraz skórkę z pomarańczy łącze z herbatą i zalewam gorącą wodą. Parzę przez 5 minut pod przykryciem, przelewam wszystko przez sitko do innego garnuszka. Dodaję sok z cytryny i pomarańczy. Kto lubi słodką herbatę, można doprawić miodem.
Ja dodatkowo do szklanki wrzuciłam kilka plasterków pomarańczy.

Niestety zdjęcie szału nie robiło, więc nie wrzucam :)


1 komentarz: