środa, 4 stycznia 2012

Gołąbki

Uwaga :)
Nadfruwają gołąbki.
Gołąbki warzywne z kaszą gryczaną.
Niestety nie udało się im zrobić fotografii, gdyż w tempie błyskawicznym zostały skonsumowane przeze mnie i mojego męża.
Oto przepis :

Warzywne gołąbki z kaszą gryczaną

  • Szklanka bulionu warzywnego
  • Przyprawy: szczypta soli, pieprzu, świeże/ suszone zioła
  • Mały słoiczek koncentratu pomidorowego (70g)
  • Łyżeczka mąki kukurydzianej (u mnie była orkiszowa)
  • Łyżka oleju rzepakowego
  • Jajko
  • Łyżka bułki tartej razowej (u mnie : zmielone otręby owsiane)
  • Pół pietruszki (30g)
  • Mniejsza marchew (100g)
  • Pół cebuli (40g)
  • Trochę natki pietruszki
  • 100g (sucha masa) kaszy gryczanej
  • 3 liście kapusty włoskiej lub kawałek kapusty białej (ok. 60g)
  • 250g mięsa mielonego chudego (najlepiej drób)

Przygotowanie

Kapustę szatkujemy, marchew i pietruszkę trzemy na grubej na tarce, cebulę kroimy w kostkę. Warzywa mieszamy z mielonym mięsem, natką pietruszki, jajkiem, bułką tratą i przyprawami (najlepiej ręką), formujemy okrągłe kotlety, obtaczamy je w mące.

Z tej ilości składników powinny wyjść ok. 4 sztuki. Na patelni rozgrzewamy olej, na którym lekko podsmażamy kotlety. Bulion mieszamy z koncentratem i przygotowany sos wlewamy na patelnie z kotletami i dusimy je ok. 20 min, w połowie czasu przekładając na drugą stronę (można podlać trochę wodą). Na talerze wykładamy kaszę i kotlety, danie polewamy pozostałym sosem. I gotowe.


Gorąco polecam.

1 komentarz:

  1. Muszę muszę muszę zrobić bo brzmi to naprawdę wszystko przesmacznie :) I robocizna wg mnie nie taka znowu straszna i wcale nie taka czasochłonna :)

    OdpowiedzUsuń