poniedziałek, 19 grudnia 2011

Zupa zimowa


    Obiecana zupa zimowa
    1/2 szklanki soczewicy czerwonej
    puszka pomidorów z puszki lub 1 szklanka przecieru pomidorowego z butelki
    1/2 większej marchewki
    cebula (mała)
    1/2 mniejszej pietruszki
    kawałek selera
    4-5 łyżek kaszy (np. orkiszowej)
    sól, pieprz, tymianek, pietruszka zielona, itp.

Soczewice należy opłukać (można moczyć wcześniej ok. 1 godzinę). Na łyżeczce oliwy poddusić cebulę. W garnku zalać soczewicę wodą i gotować ok. 30 min wraz ze startymi na tarce (grube oczka) warzywami. Osobno ugotować kaszę. Do gotującej się soczewicy z warzywami dodać pomidory (można je wcześniej zblendować). Doprawić ziołami. I podawać z kaszą.
Rozgrzewająca, pożywna, pyszna.
Kopalnia witamin i mikroelementów.

I jeszcze jeden przepis, tym razem śniadaniowy.

   Poranna zupa zimowa - Habermus

  2-3 płaskie łyżki kaszy orkiszowej* (może być również jaglana)
  1/4 litra wody
  Kaszę najpierw przepłukać, a następnie ugotować (nie rozgotować !!!) Dodać :
  1/2 łyżki miodu
  owoce suszone lub świeże
  orzechy
  Moja ulubiona to z dodatkiem : suszone morele, żurawina, podprażone migdały


*Kasza orkiszowa zawiera dużo białka i błonnika pokarmowego. Słodkawo-orzechowe ziarno jest doskonałym źródłem witamin B,PP oraz żelaza, potasu, wapnia i cynku.

2 komentarze:

  1. Ciekawa propozycja i bardzo zdrowa i pożywna. Może kiedyś wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. koniecznie Martusiu ... w Twoim stanie kasze to kopalnia witamin i mikroelementów :)

    OdpowiedzUsuń