sobota, 31 grudnia 2011

Kurak

Kurczak w kilku osłonach

Kurczak w maślance
W salaterce wymieszać 1/2 szklanki maślanki, 2 łyżki drobno pokrojonego koperku, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka startej skórki z cytryny, 1-2 ząbki czosnku. Natrzeć marynatą piersi kurczaka (3-4 piersi). Marynować minimum 30 minut w temperaturze pokojowej lub 4-12 godzin w lodówce. Oprószyć solą i pieprzem i upiec na grillu.

Kurczak w marynacie jogurtowej
W miseczce wymieszać : 1/2 szkl.jogurtu 0%. 1/2 szkl. soku pomaranczowego, 1 ząbek czosnku zgnieciony, 1 łyżka ostrej musztardy, 1 łyżka miodu, 1 łyżka liści szałwi, sól i pieprz.
Natrzeć marynatą 3-4 filety i piec na grillu. W trakcie pieczenia można smarować marynatą.

Mięso zamarynowane w ten sposób nabiera delikatności i miękkości.

1 komentarz:

  1. Na pewno skorzystam... nie robiłam nigdy chyba w sumie kurczaka w jogurcie czy maślance :)

    OdpowiedzUsuń