4 łyżki płatków błyskawicznych orkiszowych
1/2 litra ciepłej wody (nie gorącej)
3 szklanki mąki pełnoziarnistej Lubella
1/4 kostki drożdży (czyli 25g)
1/2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
2 łyżki łuskanego słonecznika
2 łyżki siemienia lnianego
5 pomidorków suszonych OLE
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
Płatki zalewamy wodą, wkruszamy drożdże ,dodajemy sól i cukier - przemieszać to łyżką i odstawić. Mniej więcej na 15 minut, do czasu aż płatki wypłyną na wierzch.
Dodajemy mąkę oraz część ziaren (3/4 mniej więcej - reszta będzie nam na podsypanie formy oraz posypanie z wierzchu chleba). Dodajemy pokrojone w kosteczkę pomidory suszone. Mieszamy, nie wyrabiamy.Tak by tylko połączyć składniki. Przekładamy do formy keksowej, wysmarowanej uprzednio masłem/margaryną. Ja obsypałam ją jeszcze ziarenkami lnu i słonecznika.
Ciasto wygładzamy dłonią zmoczoną w mleku, posypujemy ziarnami.
1 godzina - 180 stopni (ja na ostatnie 10 minut podkręciłam na 200 stopni)
1/2 litra ciepłej wody (nie gorącej)
3 szklanki mąki pełnoziarnistej Lubella
1/4 kostki drożdży (czyli 25g)
1/2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
2 łyżki łuskanego słonecznika
2 łyżki siemienia lnianego
5 pomidorków suszonych OLE
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
Płatki zalewamy wodą, wkruszamy drożdże ,dodajemy sól i cukier - przemieszać to łyżką i odstawić. Mniej więcej na 15 minut, do czasu aż płatki wypłyną na wierzch.
Dodajemy mąkę oraz część ziaren (3/4 mniej więcej - reszta będzie nam na podsypanie formy oraz posypanie z wierzchu chleba). Dodajemy pokrojone w kosteczkę pomidory suszone. Mieszamy, nie wyrabiamy.Tak by tylko połączyć składniki. Przekładamy do formy keksowej, wysmarowanej uprzednio masłem/margaryną. Ja obsypałam ją jeszcze ziarenkami lnu i słonecznika.
Ciasto wygładzamy dłonią zmoczoną w mleku, posypujemy ziarnami.
1 godzina - 180 stopni (ja na ostatnie 10 minut podkręciłam na 200 stopni)
Chlebek ten robi się bardzo szybko, nie trzeba wyrabiać, nie trzeba brudzić sobie rąk, jest smaczny, i jeszcze nie zdarzyło mi się by nie wyszedł. Jednym słowem: rewelacja.
Można zrobić go czysty, można kombinować z różnymi dodatkami. Niebawem zrobię wersję cebulową, a innym razem czosnkową. Warto spróbować.
Tak samo można kombinować z różnymi mąkami, z różnymi rodzajami płatków...
Polecam!
Poza tym dzisiaj zrealizowałam w 100% swój plan żywieniowy co mnie ciesz ogromnie. Po powrocie do domu miałam ochotę na coś lekkiego i smacznego. Coś oryginalnego i niepowtarzalnego. No i wymyśliłam.
Była ekspresowa sałatka z jajkami i rukolą
3 jajka średniej wielkości
rukola
kiełki rzodkiewki
szynka szwarcwaldzka
oliwa z oliwek, pieprz cytrynowy
Jajka ugotować na twardo, pokroić w ćwiartki, do tego sporo liści rukoli, kiełki rzodkiewki i szynka szwarcwaldzka porwana na kawałki (ja dałam 2 plastry). Wszystko wymieszałam, spryskałam oliwa z oliwek, doprawiłam pieprzem cytrynowym i zjadłam w momencie :)
rukola
kiełki rzodkiewki
szynka szwarcwaldzka
oliwa z oliwek, pieprz cytrynowy
Jajka ugotować na twardo, pokroić w ćwiartki, do tego sporo liści rukoli, kiełki rzodkiewki i szynka szwarcwaldzka porwana na kawałki (ja dałam 2 plastry). Wszystko wymieszałam, spryskałam oliwa z oliwek, doprawiłam pieprzem cytrynowym i zjadłam w momencie :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz