1 pierś z kurczaka
1/4 duże kapusty pekińskiej
pół czerwonej cebuli
1/4 żółtej papryki
koperek świeży
przyprawa gyros
odrobina mozarelli
Sos:
3 łyżki jogurtu naturalnego
1/2 łyżki musztardy sarepskiej
1/2 łyżki keczupu łagodnego
Pierś przesmażamy na patelni bez tłuszczu z przyprawą gyros. W międzyczasie kapustę drobno kroimy, układamy na talerzu. Ją polewamy sosem z w/w składników. W piórka kroimy cebulę czerwoną, a w kostkę paprykę, wszystko układamy na sosie. Na to przestudzony kurczak, posypujemy wszystko koperkiem i startą mozarellą :)
Jaglanka cynamonowo-jabłkowa
miseczka kaszy jaglanej
2 średniej wielkości jabłka
cynamon
2 średniej wielkości jabłka
cynamon
Jabłka trzemy na tarce o dużych oczkach, wrzucamy na patelnię, chwilę smażymy i podlewamy wodą, dodajemy cynamonu. Następnie wrzucamy do tego kaszę, chwilę dusimy - do odparowania wody.
2 kopiaste łyżeczki liściastej zielonej herbaty
plasterek 3-4cm świeżego imbiru
pół pomarańczy
pół cytryny
0,75 litra wody
opcjonalnie trochę miodu
Imbir ścieram na tarce, oraz skórkę z pomarańczy łącze z herbatą i zalewam gorącą wodą. Parzę przez 5 minut pod przykryciem, przelewam wszystko przez sitko do innego garnuszka. Dodaję sok z cytryny i pomarańczy. Kto lubi słodką herbatę, można doprawić miodem.
Ja dodatkowo do szklanki wrzuciłam kilka plasterków pomarańczy.
Niestety zdjęcie szału nie robiło, więc nie wrzucam :)
Aleś mi smaka narobiła tą jaglanką :)
OdpowiedzUsuń