Pierwszy z programu TVN "Rewolucja na talerzu"
A drugi mój ulubiony z Polsatowskiego "Jem i chudnę"
Papryka faszerowana mięsem, natką pietruszki i płatkami owsianymi.
Składniki
- Pęczek natki pietruszki
- ½ średniego pora
- Sól, pieprz, zioła do smaku
- Puszka pomidorów w kawałkach
- 200g papryka czerwona (1 średniej wielkości albo 2 małe)
- 30g płatki owsiane (3 czubate łyżki stołowe )
- 100g mięsa indyczego mielonego
Przygotowanie
Sos: Potrzebna będzie puszka pomidorów najlepiej w kawałkach, zawartość puszki wylewamy do garnka, dodajemy szczyptę suszonej bazylii. Dusimy około 10-15 minut. Kaloryczność (400 ml - 2 małe szklanki ) takiego sosu to tylko 80 kcal.
Paprykę umyć i wyjąć gniazdo nasienne. Następnie podsmażyć mięso mielone indycze na patelni teflonowej bez tłuszczu (około 5 minut ), odrobinę posolić. Do podsmażonego mięsa dodać pokrojonego drobno pora, chwilkę poddusić (5 minut ), dodać posiekaną natkę pietruszki (część zostawić do dekoracji ) i płatki owsiane. Powstałym farszem nadziać paprykę. Paprykę z farszem umieścić w garnku (dolać pół szklanki wody) do wody możemy dodać nieco curry (1 łyżeczkę od herbaty ). Na paprykę wylewamy przygotowany sos, całość przykrywamy. Paprykę dusimy około 30-40 minut do miękkości. 1 porcja to około 295 kcal , idealna na obiad.
Paprykę można też wypełnić farszem z pieczarek i cukinii. Polecamy też paprykę z kaszą gryczaną, kapustą kiszoną i kawałkami szynki. Paprykę można wypełnić kawałkami papryki w innym kolorze z serem feta.
Moim zdaniem doskonały pomysł na szybki obiad. Można wyczyścić lodówkę i nafaszerować paprykę tym, na co macie w danej chwili ochotę. Zamiast płatków doskonale sprawdzi się brązowy ryż, albo kasze : jaglana, orkiszowa, gryczana. Można również wymienić je na otręby. Doskonała do środka będzie wędlina, albo mozarella light. Do doskonały sposób by w daniu przemycić trochę zieleniny pod postacią natki, koperku, bazylii, itp.
Drugi przepis - na słodkie śniadanie to :
Placuszki z gruszki z twarożkiem waniliowym
Na placki:
2 twarde gruszki
3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej (dalam orkiszową)
1 małe jajko
1łyżka soku z cytryny
szczypta cynamonu
sól
olej rzepakowy do smażenia
Na twarożek:
250g twarożku homogenizowanego 0 % tłuszczu
1 laska wanilii
1 łyżeczka miodu
Gruszki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Gruszki powinny być twarde. Jeżeli będą zbyt soczyste, ciasto będzie zbyt rzadkie i placki będą się rozpadać. Dodać mąkę, jajko, cynamon, sok z cytryny i szczyptę soli.
Dobrze wymieszać. Uformować małe placuszki. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i smażyć placuszki aż nabiorą złocistego koloru. Podawać z serkiem wymieszanym z miąższem wanilii i łyżeczką miodu.
2 twarde gruszki
3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej (dalam orkiszową)
1 małe jajko
1łyżka soku z cytryny
szczypta cynamonu
sól
olej rzepakowy do smażenia
Na twarożek:
250g twarożku homogenizowanego 0 % tłuszczu
1 laska wanilii
1 łyżeczka miodu
Gruszki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Gruszki powinny być twarde. Jeżeli będą zbyt soczyste, ciasto będzie zbyt rzadkie i placki będą się rozpadać. Dodać mąkę, jajko, cynamon, sok z cytryny i szczyptę soli.
Dobrze wymieszać. Uformować małe placuszki. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i smażyć placuszki aż nabiorą złocistego koloru. Podawać z serkiem wymieszanym z miąższem wanilii i łyżeczką miodu.
Następnym razem również zamiast drogiej laski wanilii (8 zł) kupię waniliowy jogurt odtłuszczony, albo dodam kilka kropel aromatu.
To jest coś co na pewno zrobię na czwartek do pracy... rewelacja! Jestem zachwycona i mowa tutaj o placuszkach gruszkowych. Niech tylko jutro dopadnę gruszki. Ja pewnie zjem sobie ze zwykłym serkiem waniliowym, bo taki mam w domu... mniam!
OdpowiedzUsuńno tylko koniecznie twarde :) wyszły pyszne. Na tyle że dorabialiśmy z mężem dodatkową porcję :0
OdpowiedzUsuń