Filet z piersi indyka z sosem z suszonych owoców
- odrobina curry, pieprzu i soli oraz woda do duszenia
- 15ml sosu sojowego jasnego
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego ( razem 10g)
- łyżeczka miodu (10g)
- 2 małe ząbki czosnku lub 1 duży
- 40g suszonych śliwek bez pestki
- 200g piersi indyka - dzielimy ją na 2 równe kawałki po 100g
- 40g suszonych moreli
Przygotowanie
Do mięsa zwykle podaje się sos - często tłusty, śmietanowy, który tak jak mięso z resztą - nie ma w sobie błonnika. Taki obiad nie pomoże więc zaspanym jelitom. Dlatego dziś przygotuje danie z piersi indyka z sosem z suszonych owoców – najlepszych na dokuczliwe zaparcia.
Jedna porcja ma 260 kcal i prawie 4 g błonnika.
Zaczynamy od przygotowania marynaty - w małej misce mieszamy: 1 łyżeczkę oleju, wyciśnięty czosnek, sos sojowy, odrobinę curry oraz miód. Kawałki indyka rozbijamy tłuczkiem na cienkie płaty i nacieramy marynatą. Tak przygotowane wkładamy do lodówki na przynajmniej dwie godziny.
Po tym czasie na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oliwy i podsmażamy na niej mięso przez chwilę z każdej strony. Dolewamy pozostałą marynatę, pokrojone w drobne kawałki suszone owoce i dolewamy trochę wody (tak na oko, ok. 1/2 szklanki).
Dodajemy odrobinę pieprzu i bardzo mało soli i dusimy pod przykryciem około 20 minut aż owoce zmiękną i powstanie z nich sos. Jeśli trzeba dolewamy wody.
Jedna porcja ma 260 kcal i prawie 4 g błonnika.
Zaczynamy od przygotowania marynaty - w małej misce mieszamy: 1 łyżeczkę oleju, wyciśnięty czosnek, sos sojowy, odrobinę curry oraz miód. Kawałki indyka rozbijamy tłuczkiem na cienkie płaty i nacieramy marynatą. Tak przygotowane wkładamy do lodówki na przynajmniej dwie godziny.
Po tym czasie na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oliwy i podsmażamy na niej mięso przez chwilę z każdej strony. Dolewamy pozostałą marynatę, pokrojone w drobne kawałki suszone owoce i dolewamy trochę wody (tak na oko, ok. 1/2 szklanki).
Dodajemy odrobinę pieprzu i bardzo mało soli i dusimy pod przykryciem około 20 minut aż owoce zmiękną i powstanie z nich sos. Jeśli trzeba dolewamy wody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz