Nadfruwają gołąbki.
Gołąbki warzywne z kaszą gryczaną.
Niestety nie udało się im zrobić fotografii, gdyż w tempie błyskawicznym zostały skonsumowane przeze mnie i mojego męża.
Oto przepis :
Warzywne gołąbki z kaszą gryczaną
- Szklanka bulionu warzywnego
- Przyprawy: szczypta soli, pieprzu, świeże/ suszone zioła
- Mały słoiczek koncentratu pomidorowego (70g)
- Łyżeczka mąki kukurydzianej (u mnie była orkiszowa)
- Łyżka oleju rzepakowego
- Jajko
- Łyżka bułki tartej razowej (u mnie : zmielone otręby owsiane)
- Pół pietruszki (30g)
- Mniejsza marchew (100g)
- Pół cebuli (40g)
- Trochę natki pietruszki
- 100g (sucha masa) kaszy gryczanej
- 3 liście kapusty włoskiej lub kawałek kapusty białej (ok. 60g)
- 250g mięsa mielonego chudego (najlepiej drób)
Przygotowanie
Kapustę szatkujemy, marchew i pietruszkę trzemy na grubej na tarce, cebulę kroimy w kostkę. Warzywa mieszamy z mielonym mięsem, natką pietruszki, jajkiem, bułką tratą i przyprawami (najlepiej ręką), formujemy okrągłe kotlety, obtaczamy je w mące.
Z tej ilości składników powinny wyjść ok. 4 sztuki. Na patelni rozgrzewamy olej, na którym lekko podsmażamy kotlety. Bulion mieszamy z koncentratem i przygotowany sos wlewamy na patelnie z kotletami i dusimy je ok. 20 min, w połowie czasu przekładając na drugą stronę (można podlać trochę wodą). Na talerze wykładamy kaszę i kotlety, danie polewamy pozostałym sosem. I gotowe.
Przepis znaleziony na stronie : http://www.polsatcafe.pl/PolsatCafe__Przepis,5256/recipe_48/index.html
Gorąco polecam.
Muszę muszę muszę zrobić bo brzmi to naprawdę wszystko przesmacznie :) I robocizna wg mnie nie taka znowu straszna i wcale nie taka czasochłonna :)
OdpowiedzUsuń