niedziela, 4 listopada 2012

Jesiennie jeszcze

Chcecie coś dobrego na długie jesienne wieczory?
No dobra nie daje się prosić dłużej :)
Uwielbiam takie przepisy jak ten poniżej : proste, tanie, pyszne, mało czasochłonne i takie w których realizację  można zaangażować całą rodzinę

Śliwki otulone maślaną kruszonką z nutą korzenną

Potrzebujemy ok. 1 kg śliwek, cukier (do smaku), trochę masła na patelnię, ulubione przyprawy (u mnie kardamon, cynamon)

Na roztopionym maśle smażymy ok. 10 min śliwki z cukrem i przyprawami.

W tym czasie robimy prostą kruszonkę : 75 g masła (zimne), 75 g cukru, 150 g mąki pszennej + ulubione przyprawy (u mnie korzenna mieszanka do piernika). Wszystkie składniki mieszamy widelcem, tak aby się wymieszały.

Smarujemy żaroodporne foremki masłem, wrzucamy przestudzone śliwki i na to kruszonka.
180 stopni - 30 minut
Podajemy z lodami waniliowymi, bitą śmietanką 36%, albo dietetycznie z gęstym jogurtem

Deser jest przepyszny, zawsze wychodzi i przede wszystkim można do niego użyć wszystkich sezonowych owoców (u mnie były już ananasy w towarzystwie imbiru, gruszka w towarzystwie wanilii), również kruszonkę możecie urozmaicić smakowo - chociażby płatkami migdałów, albo chrupiącym kokosem.
Wariacji jest chyba nieskończona ilość!
Smakowe wrażenia - niezapomniane :)

4 komentarze:

  1. bardzo lubię cumble:) ale ze śliwkami jeszcze nie jadłam:/ najwyższy czas to zmienić! Jutro lecę po śliwki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kaja stęsknilam sie dobrze, że jesteś :) Odzywaj się czasem jak tam leci jak tam życie, jak praca jak życie, jak synuś :) ściskam mooooocno

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. Brzmi pysznie :) Może się skuszę i też zrobię :)

    OdpowiedzUsuń