Dwie matki, które spotkały się w wirtualnym świecie i łączy je coś więcej niż tylko posiadanie dzieciątka w podobnym wieku. Łączy Nas wspólny cel - uzyskanie idealnej sylwetki, udowodnienie sobie i światu, że jak się chce, to się potrafi! Kaja i Basia to my!
poniedziałek, 19 grudnia 2011
Zupa zimowa
Obiecana zupa zimowa
1/2 szklanki soczewicy czerwonej
puszka pomidorów z puszki lub 1 szklanka przecieru pomidorowego z butelki
1/2 większej marchewki
cebula (mała)
1/2 mniejszej pietruszki
kawałek selera
4-5 łyżek kaszy (np. orkiszowej)
sól, pieprz, tymianek, pietruszka zielona, itp.
Soczewice należy opłukać (można moczyć wcześniej ok. 1 godzinę). Na łyżeczce oliwy poddusić cebulę. W garnku zalać soczewicę wodą i gotować ok. 30 min wraz ze startymi na tarce (grube oczka) warzywami. Osobno ugotować kaszę. Do gotującej się soczewicy z warzywami dodać pomidory (można je wcześniej zblendować). Doprawić ziołami. I podawać z kaszą.
Rozgrzewająca, pożywna, pyszna.
Kopalnia witamin i mikroelementów.
I jeszcze jeden przepis, tym razem śniadaniowy.
Poranna zupa zimowa - Habermus
2-3 płaskie łyżki kaszy orkiszowej* (może być również jaglana)
1/4 litra wody
Kaszę najpierw przepłukać, a następnie ugotować (nie rozgotować !!!) Dodać :
1/2 łyżki miodu
owoce suszone lub świeże
orzechy
Moja ulubiona to z dodatkiem : suszone morele, żurawina, podprażone migdały
*Kasza orkiszowa zawiera dużo białka i błonnika pokarmowego. Słodkawo-orzechowe ziarno jest doskonałym źródłem witamin B,PP oraz żelaza, potasu, wapnia i cynku.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ciekawa propozycja i bardzo zdrowa i pożywna. Może kiedyś wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńkoniecznie Martusiu ... w Twoim stanie kasze to kopalnia witamin i mikroelementów :)
OdpowiedzUsuń