Chcecie coś dobrego na długie jesienne wieczory?
No dobra nie daje się prosić dłużej :)
Uwielbiam takie przepisy jak ten poniżej : proste, tanie, pyszne, mało czasochłonne i takie w których realizację można zaangażować całą rodzinę
Śliwki otulone maślaną kruszonką z nutą korzenną
Potrzebujemy ok. 1 kg śliwek, cukier (do smaku), trochę masła na patelnię, ulubione przyprawy (u mnie kardamon, cynamon)
Na roztopionym maśle smażymy ok. 10 min śliwki z cukrem i przyprawami.
W tym czasie robimy prostą kruszonkę : 75 g masła (zimne), 75 g cukru, 150 g mąki pszennej + ulubione przyprawy (u mnie korzenna mieszanka do piernika). Wszystkie składniki mieszamy widelcem, tak aby się wymieszały.
Smarujemy żaroodporne foremki masłem, wrzucamy przestudzone śliwki i na to kruszonka.
180 stopni - 30 minut
Podajemy z lodami waniliowymi, bitą śmietanką 36%, albo dietetycznie z gęstym jogurtem
Deser jest przepyszny, zawsze wychodzi i przede wszystkim można do niego użyć wszystkich sezonowych owoców (u mnie były już ananasy w towarzystwie imbiru, gruszka w towarzystwie wanilii), również kruszonkę możecie urozmaicić smakowo - chociażby płatkami migdałów, albo chrupiącym kokosem.
Wariacji jest chyba nieskończona ilość!
Smakowe wrażenia - niezapomniane :)
bardzo lubię cumble:) ale ze śliwkami jeszcze nie jadłam:/ najwyższy czas to zmienić! Jutro lecę po śliwki:)
OdpowiedzUsuńKaja stęsknilam sie dobrze, że jesteś :) Odzywaj się czasem jak tam leci jak tam życie, jak praca jak życie, jak synuś :) ściskam mooooocno
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńBrzmi pysznie :) Może się skuszę i też zrobię :)
OdpowiedzUsuń